Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Klasik araba bir tutkudur

İş ve sanat dünyasının pek çok ismi klasik arabalara hayran. Sahip oldukları klasik arabalara titizlikle bakan ünlü isimler arasında Cem Yılmaz, Erkan Can, Şevket Çoruh ve Rasim Öztekin gibi isimler bulunuyor

Her insanın bir tutkusu vardır; kimi eski filmleri izler, kimi motosiklet, kimi ise klasik araba sahibi olmak ister. Dünyada bilinen en büyük klasik araba tutkunları arasında oyuncu Nicolas Cage ve ünlü TV programcısı Jay Leno bulunuyor. Türkiye'de ise klasik araba denilince akla ilk gelen isimler; Rahmi Koç ve Cem Yılmaz. Klasik araba öyle bir tutku ki; bir tanesiyle yetinmek mümkün değil. Birçok işadamı ya da oyuncuda bu tutku koleksiyonerliğe dönüşmüş. Geçtiğimiz hafta İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği'nin düzenlediği açık hava sinemasına gittim. Orada birçok klasik arabayı hem inceledim, hem de modelleri hakkında bilgi aldım. Öncelikle klasik arabalarla ilgili herkesin merak ettiği bir konuyu, bir arabanın klasik olması için hangi kriterlere sahip olması gerektiğini açıklığa kavuşturayım...

KLASİK OLMA KRİTERLERİ
Bir arabaya klasik diyebilmek için o arabanın 25 yaşın üzerinde olması şart. Ayrıca üretildiği tarihteki satış fiyatı ve üretim sayısı da çok önemli. Bunun dışında arabanın bütün parçalarının orijinal olması gerekiyor. En ufak bir yabancı parça kullanılması, arabanın klasik olma özelliğini yok ediyor. Son olarak arabanın eski sahiplerinin kimler olduğunun bilinmesi gerekiyor. Klasik araba sahibi ünlü isimler ise şöyle:
* Rahmi Koç
Klasik araba tutkunu olan Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç'un, açtığı müzede klasik arabalardan oluşan bölüm bile var. Klasik araba tutkunları bu müzeyi mutlaka ziyaret etmeli; klasik arabadan uçaklara, buharlı lokomotiflerden denizaltılara kadar birçok eski araç sergileniyor. Koleksiyonun en iddialı üyesi ise 1898 model buharlı otomobil.
* Şevket Çoruh
Üç tane klasik arabasını 29 Ekim'de açacağı tiyatro için satışa çıkaran Şevket Çoruh'un klasik araba merakı, çocukluğuna dayanıyor. Ünlü oyuncunun arabaları hiç klasik arabayla ilgisi olmayan insanları bile bu arabaların tutkunu yapabilir.
* Cem Yılmaz
Yıllardır arabalarıyla gündeme gelen ve çok fazla sayıda arabası olduğu bilinen Cem Yılmaz'ın koleksiyonunda en dikkat çeken ise 1970 model 280 SL Mercedes.
* Rasim Öztekin
Ünlüoyuncu Rasim Öztekin de tam bir klasik araba fanatiği. Geçtiğimiz günlerde siyah Cadillac arabasını satıp 1963 yapımı Chevrolet aldı. Ünlü oyuncu, kullanılmaz hale gelen arabaları trafiğe kazandırmasıyla tanınıyor.
* Nicolas Cage
Klasik arabalara tutkun isimlerin başında gelen Nicolas Gage'in garajında; Ferrari, Rolls Royce, Porche ve Jaguar marka otomobiller bulunuyor. Koleksiyonun en dikkat çekeni ise 1958 yapımı Ferrari 250 GT Pininfarina.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA